[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Jan/12

1

Ψάχνοντας την ευτυχία

Η ευτυχία, λένε οι επιστήμονες, είναι δίπλα μας, αρκεί εμείς να την ψάξουμε να τη βρούμε και να την κάνουμε κτήμα μας, αν το θέλουμε. Κάτι δηλαδή σαν το ραδιόφωνο: Θα πρέπει να ψάξουμε το σταθμό που θέλουμε να ακούσουμε, ο οποίος βέβαια εκπέμπει, είτε έχουμε εμείς ανοιχτό το ραδιόφωνο είτε όχι.

Είναι γνωστό, ότι πλούσιες κοινωνίες δεν γίνονται ευτυχέστερες με το να γίνουν ακόμη πιο πλούσιες. Μήπως το ίδιο δεν ισχύει και για τον άνθρωπο; Δεν είναι τα χρήματα λοιπόν μόνο, που φέρνουν την ευτυχία.

Αλλά τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους; Τι είναι ευτυχία;

Θυμήθηκα την ιστορία της Άστριντ Λίντγκρεν, της σουηδέζας συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας. «Τα διαβολάκια του μικρού χωριού», έτσι λέγεται και η ομώνυμη ιστορία, θέλησαν να κάνουν, κατ’ εξαίρεση, κάτι καλό. Να κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, για μια μέρα, όπως τους είχε πει η δασκάλα τους στο σχολείο. Γυρίζοντας λοιπόν στο σπίτι, βρήκαν τον ογδόντα και κάτι παππού τους να κοιμάται στην γωνιά του. Τον ξύπνησαν και τον έντυσαν να τον πάνε βόλτα έξω στον ήλιο και στη χαρά. Τον γύρισαν σε όλο το χωριό, χαιρέτησαν γνωστούς και φίλους, που είχε να δει ο καημένος ο παππούς καιρό και κατά το βραδάκι τον γύρισαν πίσω στο κρεβάτι του. Καθισμένοι στο πλάι του τον ρώτησαν με αγωνία να τους πει, ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της μέρας του. Κι εκείνος παίρνοντας μια βαθειά ανάσα και με την ευδαιμονία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του: «Αχ παιδιά μου, σας ευχαριστώ και καλοσύνη σας να ασχοληθείτε μαζί μου σήμερα, αλλά, αν με ρωτάτε για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της μέρας μου, είναι αυτή εδώ στο κρεβατάκι μου με σας στο πλάι μου!». Τόσο απλά!

Για άλλους ευτυχία είναι ένας περίπατος, για άλλους η παρέα με καλούς φίλους και για κάποιους άλλους να κάνουν το καλό στους γύρω τους. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιοι, που χαρά τους και ευτυχία τους είναι να καθαρίζουν κάθε τόσο το ψυγείο τους! Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν, όμως, ότι όποιος, για παράδειγμα, βιώνει μια ζεστή οικογένεια και μπορεί να αφεθεί στα χέρια καλών φίλων και να γελάει συχνά παρέα με όλους αυτούς, έχει τους καλύτερους εξωτερικούς παράγοντες να γίνει ευτυχισμένος. Συμφωνούν επίσης, ότι κάτι θα πρέπει να κάνει και ο ίδιος γι’ αυτό. Η ευτυχία κερδίζεται!

Και μιας και είμαστε στην αρχή του καινούργιου χρόνου, πιάστε χαρτί και μολύβι και αρχίστε να γράφετε και να καταγράφετε, πράγματα που πάντα θέλατε να κάνετε και ποτέ δεν είχατε καιρό. Στόχους, που μέχρι χθες σας φαίνονταν άπιαστοι ή δεν τα καταφέρατε. Η αρχή του νέου χρόνου σας δίνει και πάλι το δικαίωμα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Τολμείστε! Και μη περιμένετε τα συγχαρητήρια από κανέναν, γι’ αυτό που κάνετε. Όλα είναι δική σας υπόθεση, ακόμη και η ευτυχία σας!

«Καθένας με την τρέλα του κι αυτός με την ομπρέλα του», που λέει και το τραγούδι!

No tags

1 comment

  • AFRA · 07/01/2012 at 23:51

    Καλη δημιουργικη χρονια,Αλτανα,με εμπνευσμενες αναρτησεις και πολλες-πολλες
    ευτυχισμενες στιγμες!

    Reply

Leave a Reply

<<

>>