[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Mar/15

1

Όταν παίζουν τα όργανα

syrtakiΔεν την είδα με τα μάτια μου την αφίσα στους δρόμους των Βρυξελλών, αλλά φίλη που την είδε μου την έστειλε! Δείχνει την κ. Μέρκελ αγκαλιασμένη με τον κ. Τσίπρα να σέρνει τον χορό, συρτάκι φυσικά. Ένα βελγικό κανάλι διαφήμιζε με τον τρόπο αυτό την ικανότητά του να είναι πρώτο, όπως λέει και το όνομά του – La Première -, στην ειδησεογραφία!  Όπερ, μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ότι τέλος η αλληλογραφία, τέλος οι πολύωρες συνεδριάσεις στις ψυχρές αίθουσες των Βρυξελλών, εν πάσει περιπτώσει τέλος η σκληρή δουλειά. Η πολυπόθητη συμφωνία είναι γεγονός, ώρα πλέον για χορούς και γλέντια!

Εδώ μιλάνε για «έντιμο» συμβιβασμό, αλλού για στροφή στον ρεαλισμό ενώ κάποιοι άλλοι θρηνούν για τα όνειρά τους που έγιναν εφιάλτες. Το «απρόθυμο» ναι της Γερμανίας την περασμένη Παρασκευή έδωσε και οριστικά τέλος στο μαρτύριο. Η Ελλάδα θα πάρει την παράταση που ζήτησε, με όλες τις εσκεμμένες ή όχι «δημιουργικές ασάφειες» του κειμένου, όπως διακήρυξε δημόσια ο έλληνας υπουργός, που αν όμως παραβιαστούν θα σταματήσει η χρηματοδότηση, όπως του απάντησαν οι «θεσμοί». Τόσο απλό! Η υπομονή και η αλληλεγγύη, ως γνωστόν, δεν είναι ανεξάντλητες.

Εμένα πάλι γιατί με ενόχλησε η αφίσα, όπως και πολλές άλλες παρόμοιες καρικατούρες που κυκλοφορούν αυτή την εποχή στην Ευρώπη για την χώρα μου; Γιατί να μαζεύομαι κάθε φορά που ακούω δίπλα μου το όνομα Ελλάδα; Πού είναι οι καιροί, που έλεγα πως είμαι ελληνίδα και ο συνομιλητής μου άρχιζε να μου απαγγέλνει Όμηρο; Άλλες εποχές για την Ελλάδα. Προχτές που έτυχε να βρίσκομαι σε ένα διεθνές συνέδριο, εκεί που δηλώναμε την παρουσία μας, μόλις είπα τον τόπο καταγωγής μου, με κοίταξε η γραμματέας ρωτώντας με, «Last News?». Ήταν η μέρα που όλοι στις Βρυξέλλες περίμεναν από στιγμή σε στιγμή την επιστολή από την Ελλάδα με τις προθέσεις της και με ενόχλησε αφάνταστα η ερώτηση. Μπορεί εκείνη βέβαια να ρώτησε απλά και από ευγενικό ενδιαφέρον, εγώ γιατί να αλαφιαστώ;

Φοβάμαι, ότι και το πρόβλημα των άδειων ταμείων να λυθεί, αυτό που χάσαμε τα τελευταία χρόνια, ως χώρα, είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Χάσαμε την αξιοπιστία μας προς τα έξω και το κυριότερο εμείς μείναμε χωρίς ψυχή και όραμα. Καιρός, λοιπόν, να ψάξουμε μέσα μας ο καθένας τα πραγματικά αίτια της κατάντιας μας, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ίσως και περισώσουμε κάτι … Δεν είναι το συρτάκι η συνέχεια του Όμηρου!

No tags

5 comments

  • Anonymous · 01/03/2015 at 18:52

    I. K.:Αχ…..

    Reply

  • Admin comment by altana · 01/03/2015 at 18:55

    P. R-:Πόσο δίκιο έχεις…

    Reply

  • Admin comment by altana · 01/03/2015 at 18:59

    I. S.: Γεια σου Αλτάνα λεβεντονιά Αραχωβίτισσα. Είναι ώρα που είδα την ανάρτησή σου και έσκασα και πλάνταξα γιατί είχε πρόβλημα το internet και δε μπορούσα να την ανοίξω. Τώρα έχω ξεβιδωθεί στο συρτάκι γύρω-γύρω στο μακρύ γωνιακό μας μπαλκόνι. Ας ψαχνόμασταν να πιάσουμε πάτο στα εσώψυχά μας να δούμε ότι το ευαγγέλιο της ευδαιμονίας, το never enouh, το να απλώνουμε τα ποδάρια μας έξω από το πάπλωμά μας δεν είναι πρόοδος αλλά μας έφτασε στην κατάντια και τότε δε θα με πείραζε η συνέχεια του Ομήρου να ήταν το συρτάκι… αφού το λες όμως εσύ πάω να διαβάσω λίγο Όμηρο..

    Reply

  • Admin comment by altana · 01/03/2015 at 19:02

    V. K.: “Δεν είναι το συρτάκι η συνέχεια του Ομήρου;” Μα, γλυκιά μου Άλτα, αν παρεπιδημούσες εδώ (κάπως πιο μόνιμα) θα διαπίστωνες πως αυτή είναι στην πράξη η συνέχεια….. σε πολλά επίπεδα, σε πολλούς χώρους (“εντός, εκτός”). Και όσο για την εικόνα… τι να πω, ίσως ο εμπνευστής ήταν γνώστης της προεκλογικής ατάκας-δέσμευσης: “εμείς θα παίζουμε το ζουρνά και οι <αφελείς> Ευρωπαίοι θα χορεύουν”. Οπωσδήποτε η ρήση θα επαληθεύεται και πάλι στις “ελληνικές βραδιές” της ταβέρνας και των τουριστικών θερέτρων. Καλοκαίρι έρχεται. “Greek night with syrtaki, souvlaki…” Για τον Όμηρο θα μιλάμε τώρα…έτσι κι αλλιώς σε λίγα χρόνια θα τον γνωρίζουν μόνον κάποιοι ιδιόρρυθμοι, που είχαν ακόμη την ευτυχία αφοσιωμένοι δάσκαλοι να τους μυήσουν στην ομορφιά του. Α, ναι…..και κάποιοι “κουτόφραγκοι” πανεπιστημιακοί ή απλά άνθρωποι με παιδεία. Όπως αυτοί που σημειώνουν στα εγχειρίδια και στις μελέτες τους πως τα Ομηρικά έπη είναι τα πρώτα λογοτεχνικά έργα της Ευρώπης! Ναι,καλά ακούσατε…της Ευρώπης.

    Reply

  • Anonymous · 04/03/2015 at 10:23

    K.R.:Την είδα την αφίσα, δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα. Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν θα ήταν άσχημα να πάρει η Μέρκελ κάτι από το κέφι της ζωής των Ελλήνων, και οι Έλληνες να παίρναμε κάτι από την σοβαρότητα των Γερμανών, αυτό δεν είναι σύγκλιση?

    Reply

Leave a Reply

<<

>>