[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Jul/13

7

Ευτελισμός εννοιών

eJusticeΣε τρελούς καιρούς ζούμε, δεν χωράει πλέον αμφιβολία! Και ποιός να το αμφισβητήσει άλλωστε με τα τόσα παράδοξα και αλλόκοτα που συμβαίνουν γύρω μας. Και δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες πράξεις ατόμων και λαών, που έρχονται στο προσκήνιο, από καιρού εις καιρόν, προκαλώντας είτε το γέλιο είτε την παγκόσμια οργή και την αγανάκτηση.

Είναι, όμως, ο εξευτελισμός της έννοιας κάποιων διαχρονικών λέξεων-θεσμών που με βασανίζει και αδυνατώ να δεχτώ την κατάντια αυτή. Θεσμοί, που ανέκαθεν και από μόνοι τους, ήταν αδιαμφισβήτητοι. Για παράδειγμα η λέξη, Δημοκρατία, παρέπεμπε στην Ελευθερία κι αυτή με τη σειρά της σε άλλες αξίες, ανάλογα με την περίσταση. Στο όνομα της δημοκρατίας όμως, σήμερα, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν πρόεδροι και κυβερνήτες κρατών, με τη βοήθεια του στρατού κάποιες φορές, ενώ κάποιες άλλες, την ίδια δημοκρατία επικαλούνται «αρχηγοί» καρφωμένοι στο θρόνο τους προβάλλοντας τον «δημοκρατικό» τρόπο της εκλογής των για να παραμείνουν. Οι δημοκρατικές εκλογές δεν οδηγούν όμως πάντα σε δημοκρατικά πολιτεύματα, ούτε και είναι πανάκεια. Η ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων!

Αν μπούμε δε στα χωράφια των προσωπικών ελευθεριών εκεί πια έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο αλαλούμ, σε διεθνές επίπεδο, που είναι αδύνατο πλέον και για τους ειδήμονες να καταλάβουν τι συμβαίνει! Οι ΗΠΑ κυνηγούν ανηλεώς έναν νεαρό πράκτορα γιατί έδωσε στη δημοσιότητα την πληροφορία, ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του υποκλέπτουν τηλεφωνικές και άλλες συνδιαλέξεις, αρχηγών κρατών και διπλωματικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον ίδιον ήταν θέμα συνείδησης, όπως τόνισε και το όλο θέμα εντάχθηκε, για τους περισσότερους και δικαίως, στο πλαίσιο των προσωπικών ελευθεριών και της αναμφισβήτητης προστασίας των. Άλλη πολύπαθη έννοια, αυτή της Ελευθερίας της Έκφρασης! Αλλά και το να υποκλέπτει μια κρατική υπηρεσία τα κρατικά και προσωπικά μυστικά των άλλων δεν ανήκει βεβαίως στους κανόνες «καλής συμπεριφοράς», μεταξύ φίλων, εκτός αν οι ΗΠΑ είχαν σαφείς πληροφορίες, ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, θύμα κι αυτή των υποκλοπών, ή η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Ουάσινγκτον, σχεδίαζαν τρομοκρατικές πράξεις εναντίον τους. Για την τελευταία περίπτωση, όπως λέει ο νόμος, προέχει η ασφάλεια του κράτους με τις ανάλογες συνέπειες για το άτομο!

Έτσι μέσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα εννοιών και πράξεων των τελευταίων ημερών, πέρασε στα ψιλά μια απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την προστασία της Ελευθερίας της Θρησκείας και των Πεποιθήσεων, όπως αναγράφεται κατά λέξη. Ένα ακόμη κείμενο θα πείτε … Όμως δεν είναι έτσι, γιατί αυτή τη φορά η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ΕΕ αποφάσισε στις 24 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, να εφοδιάσει όντως τις Διπλωματικές Αντιπροσωπίες της σε τρίτες χώρες, με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν σε περίπτωση κατάχρησης και βίαιης καταπάτησης αυτών των δικαιωμάτων, με θύματα άτομα και ομάδες στις χώρες αυτές. Με ομόφωνη απόφαση συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής, για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων που αφορούν σε Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και ειδικότερα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, αξίες, που αποτέλεσαν τη βάση για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία σύντομα θα τεθεί σε ισχύ, κάθε εκκλησία ή θρησκευτική κοινότητα ή και άτομο ξεχωριστά, από χώρες εκτός ΕΕ, θα μπορεί να απευθύνεται στις Διπλωματικές Αντιπροσωπείες της ΕΕ καταγγέλλοντας την σχετική παραβίαση στην εν λόγω χώρα και ζητώντας αρωγή. Από κει και πέρα η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς να αντιδράσει ανάλογα, είτε με απευθείας διμερείς συνομιλίες με το εν λόγω κράτος, είτε με συστάσεις, ακόμη και με άλλα οικονομικά μέσα, όπως αποκλεισμό από χρηματοδότηση, αν χρειαστεί.

Μακάρι η σημαντικότατη αυτή απόφαση, για την οποία συνεργάστηκαν γνωμοδοτικά όλες οι ευρωπαϊκές εκκλησίες, θρησκευτικές κοινότητες και οργανισμοί, μέσω των αντιπροσωπειών τους στις Βρυξέλλες, να μη μείνει «κενό γράμμα νόμου».

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος (μέχρι τις 15 Ιουλίου) δείτε το κάτωθι link:

The European External Action Service (EEAS) would like to consult Civil Society while drafting these guidelines, opening up public consultations through the EEAS internet page. Please feel free to forward it to other organisations that might be interested. Please use the link below to give your input until 15 July 2013:

http://eeas.europa.eu/top_stories/2013/170613_eeas_freedom_of_expression_guidelines_en.htm

No tags

1 comment

  • Ioanna Sahinidou · 07/07/2013 at 15:02

    Εξευτελισμός της έννοιας ‘ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’: Ξεχάσαμε τι σημαίνει δημοκρατία. Όταν μου χρωστάει το Δημόσιο πχ. 100 000 euro και τα ‘κουρεύει’ 40%, θα μου δώσει δηλαδή λίγο περισσότερο από τα μισά, ενώ χάνω τη δουλειά μου, πληρώνω επιπλέον φόρους, χαράτσια, η ζωή δεν φτηναίνει τότε ‘κούρεμα’ σημαίνει ‘κλεψιά’. Όσοι τα ‘φάγανε’ τριγυρνούν ανενόχλητοι. Το Δημοκρατικό μας κράτος κλέβει τους πολίτες. Διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και η Δημοκρατία. Αναπτύσσεται κόμα που μας γυρνά στο apartheid. Για ποια δημοκτρατία μιλάμε, για ποιο δικαίωμα λόγου και οποιονδήποτε ελευθεριών;

    Reply

Leave a Reply

<<

>>