[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Nov/11

20

Με τα μάτια κλειστά

Ή αλλιώς, το όνειρο για την πατρίδα! Εκατό Έλληνες του Βελγίου, κλείνουν τα μάτια και ονειρεύονται την Ελλάδα, στο Λεύκωμα „Daydreaming“ (εκδόσεις Fata Morgana) του φωτογράφου και συγγραφέα Σπύρου Παλούκη (γεν. 1980). Παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στην αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με την παρουσία της «ιστορικής» κοινότητας του Βελγίου, που «άπλωσε ρίζες από την δεκαετία του ΄50», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ήταν η εποχή που το Βέλγιο χρειαζόταν ανθρακωρύχους και η Ελλάδα δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Πολλοί έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς. Κάπου 35.000 συμπατριώτες μας απαρτίζουν τις οκτώ ή εννέα ελληνικές κοινότητες στο Βέλγιο σήμερα. Είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και μάλιστα έχουμε και ελληνικής καταγωγής υπουργό σε βελγική κυβέρνηση, ο οποίος και παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Όπως παραβρέθηκε και ο κ. Γεώργιος Κεστεκίδης, που το όνομα μπορεί να μη σας λέει και πολλά πράγματα, αλλά για όσους ζουν στο Βέλγιο τους παραπέμπει στο «Κεστεκίδειο», το ελληνικό σχολείο που ίδρυσε τον περασμένο αιώνα ο ευπατρίδης, Λεωνίδας Κεστεκίδης, στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες των συμπατριωτών του τότε. Αλλά και για όλα τα ελληνόπουλα που ζουν στις Βρυξέλλες σήμερα! Σίγουρα, όμως θα έχετε κλείσει κι εσείς κάποια στιγμή τα μάτια σας, γυρίζοντας απολαυστικά στον ουρανίσκο σας ένα άλλο «επίτευγμα» του Λεωνίδα Κεστεκίδη, ένα από τα σοκολατάκια Leonidas, από το 1913 παρακαλώ!

«Ονειρεύομαι το χώμα το ελληνικό», λέει ο Γ.Χ., εργάτης στο Βέλγιο. «Ονειρεύομαι να εφαρμόσω στην Ελλάδα τις γνώσεις που απέκτησα στο εξωτερικό», συνεχίζει ο Κ. Α., γιατρός. «Ονειρεύομαι η πατρίδα μου να κατορθώνει να ανακάμπτει πάντοτε από τις κατά καιρούς κρίσεις που περνά, γιατί όταν η Ελλάδα είναι καλά είμαστε κι εμείς καλά εδώ στην ξενιτιά», τονίζει ο Γ. Σ. παλιός ανθρακωρύχος. «Ονειρεύομαι τον ήλιο, που λείπει από δω και μας κάνει πιο χαρούμενους», λέει ο Τ. Μ. μπροστά στο λεωφορείο του, «που θα στεγνώσει την υγρασία του Βελγίου από το σώμα μου», συνεχίζει η Α. Π. ιδιοκτήτρια παντοπωλείου. «Ονειρεύομαι να πετύχω τον στόχο για τον οποίον ήρθα στο Βέλγιο δηλαδή την άνετη-καλύτερη ζωή και την επιστροφή μαζί με την οικογένειά μου πίσω στην πατρίδα, υγειής και αβλαβής, Γ. Μ. αρτοποιός. «Ονειρεύομαι να γυρίσω στην Ελλάδα, στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών», Γ. Μ., γουναράς. «Να πάω πίσω στην πατρίδα μου την Μάνη και να θαφτώ στη σκιά του Ταϋγέτου», Ε. Μ.-Δ., εκδότρια της Ομογενειακής Εφημερίδας. «Να κάθομαι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου στο μπαλκόνι μας στην Κρήτη και να βλέπουμε τη θάλασσα και το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων», Ε. Μ. ιδιοκτήτρια καντίνας με τηγανητές πατάτες. «Όταν κλείνω τα μάτια φοβάμαι να τα ξανανοίξω …», Θ. Κ. η Κυρία «χρυσή ζύμη» των Βρυξελλών. «Ονειρεύομαι τον ήλιο στην Ελλάδα, το παιχνίδι στη θάλασσα, τον παππού και τη γιαγιά», Α. Σ., μαθητής. «Ονειρεύομαι να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δόξα της και τη θέση που της αξίζει στον κόσμο», Μ. Σ., Πρώην Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ευρώπης. «Ονειρεύομαι να πάψει η πατρίδα μου να με πληγώνει», Γ. Δ., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ονειρεύομαι η θεατρική έκφραση και δημιουργία από τον Θέσπι και τον Αισχύλο μέχρι τον Αριστοφάνη … να τρέφει διαρκώς όλα τα κοινωνικά στρώματα», Α. Λ., Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεατρικός σκηνοθέτης. «Ονειρεύομαι, όταν γυρνάω στην Ελλάδα, να μην ακούω να λένε, ήρθε ο ξένος!», Δ. Ντ., βιομηχανικός εργάτης. «Ξέμεινα στο Βέλγιο… Εύχομαι τα παιδιά των παιδιών μου να γίνουν καλοί χριστιανοί και να βοηθούν με την ψυχή τους, όσους το χρειάζονται», Σ. Π, νεοκόρος. «Ονειρεύομαι τη θάλασσα με χταποδάκι, ούζο και φυσικά μπακλαβά», Θ.Φ., διευθυντής επιχείρησης ζαχαροπλαστικής.

Κάθε φωτογραφία κι ένα όνειρο, μαζί κι ένας κρυφός καημός! Άλλοτε τα πορτραίτα ήταν προνόμιο των λίγων. Η φωτογραφία είναι η ισονομία στο όνειρο!

No tags

3 comments

  • Νάσια Καραμανώλη · 20/11/2011 at 16:41

    Πώς περιμένω εναγωνίως κάθε φορά να δώ στήν οθόνη αυτό το “from Brussels with Love”!! τό σημερινό όμως με άγγιξε ιδιαίτερα καθώς μου θύμησε τίς δικές μου αγωνίες και τά όνειρα όταν ζούσα μακριά απ΄τή μαμά “πατρίδα”!!Σε ευχαριστούμε Αλτάνα και πάλι.Αμέσως ήρθαν στή μνήμη,σαν από παλιό σεντούκι βγαλμένα,αυτά πού πήραν μορφή σε ένα φύλλο χαρτί κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ:”…μακριά, πέρα στήν ξένη πολιτεία,καθώς τα αστέρια φαίνονται στόν ουρανό,και το φεγγάρι παίζει με τά λίγα σύννεφα…τά φώτα σβήνουνε σιγά σιγά,κι εγώ μόνη,με τις θύμησες παρέα…Καί μέσα στήν προσπάθειά μου να καταλάβω τα “γιατί”,έρχεται ο Κύριός μου και με ησυχάζει!!!και μου λέει:γιατί εσύ να συγχίζεσαι και να παραλογίζεσαι,δεν τα αφήνεις όλα αυτά σε Μένα,και να χαίρεσαι πού΄χεις Πατέρα δυνατό πού για σε θέλει το καλό, κι ότι κι αν έρθει στή ζωή, όποια φουρτούνα κι όποια μπόρα,όποια χαρά και θλίψη,ξεκίνα και κάνε τώρα τήν αρχή και δείξε εμπιστοσύνη.Βάλε στήν άκρη τα “γιατί” και ζήσε μιά άγια ζωή όπως Εκείνος θέλει!!

    Reply

  • Markos Boussios · 20/11/2011 at 16:43

    Thanks for your wonderful articles. Thanks for the comments, too. A number of years ago, with an American friend, had visited beautiful Jannina. Early in the morning we took a walk to the nice park overlooking the Lake. Not far from the gate, on the grass we saw a man lying prostrate. Thinking he might have some propblem, we walked up to him saying: “Sir, excuse us, is there any problem with you, do you need any help, can we do anything?” Instead of any other answer he looked at us with wet eyes and said: “No, thank you, 40 years I was away, dreaming of this moment, and now that’s what I am doing, that which every day dreamed of at the “xenitia”, I am kissing this holy ground!” My eyes got wet, too. We left wishing him “Welcome” back and all the rest! Is this a Greek characteristic only, I don’t know, what I do know is, it is certainly shared by all the Greeks of the Diaspora!

    Reply

  • Ioanna Sahinidou · 20/11/2011 at 18:24

    Έχω ένα ερώτημα που το έχω κάνει πολλές φορές αλλά δεν έχω απάντηση. Οι περισσότεροι πολιτικοί, γιατροί κλπ έχουν κάνει σπουδές μεταπτυχιακές στο εξωτερικό. Εκεί έμαθαν τι σημαίνει αξιοκρατία, δούλεψαν τα Σαββατοκύριακα σε πρατήρια βενζίνης και σερβιτόροι στα εστιατόρια για το χαρτζιλίκι, πήραν καλούς βαθμούς όταν διάβαζαν, αμείβονταν ανάλογα με τη δουλειά που πρόσφεραν… γιατί όταν γυρίζουν στην Ελλάδα μπαίνουν στο “σύστημα”: όσο λιγότερη δουλειά και ανώτερη αμοιβή, όσο λιγότερο διάβασμα αλλά ανώτερη θέση, ρουσφέτι και φακελάκι και ο χορός καλά κρατεί;;;…
    Πάντως οι ιστορίες των ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν για τον επιούσιο της οικογένειας όταν η πατρίδα δεν είχε ψωμί να τους δώσει και δούλεψαν σε ορυχεία για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης και όχι μόνο, στην δημιουργία των σιδηροδρομικών γραμμών της Αμερικής …έχουν πολλά να μας πουν και από πολλές οπτικές γωνίες. Ευχαριστούμε Αλτάνα…

    Reply

Leave a Reply

<<

>>