[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Nov/11

6

Κάλιο το μάτι …

Φωτό dapd, Der Spiegel

… παρά το όνομα! Η ρετσινιά κόλλησε και αφορά όλους τους έλληνες συλλογικά: Είναι τεμπέληδες και απατεώνες! Ό,τι μέχρι σήμερα ακουγόταν στο περιθώριο και στα κρυφά τώρα πλέον το βροντοφωνάζουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, στο παζάρι της Ευρώπης. Στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς έχω την εντύπωση, ότι παρακολουθούν την κάθε μου κίνηση. Διστάζω να δείξω την ελληνική μου ταυτότητα, όπου χρειαστεί να το κάνω και σε ξένες φίλες που με καλούν για καφέ προφασίζομαι φόρτο εργασίας.

Είναι δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα αυτή την εποχή, όταν όλα καταρρέουν γύρω σου, αλλά θαρρεί κανείς, πως είναι εύκολο να ζεις, ως έλληνας, στην Ευρώπη; Τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα με το που ανοίγεις ν’ ακούσεις ειδήσεις σε ξένα κανάλια, το πρώτο που ακούς είναι, «Greece …, Griechenland …, La Grèce …», με όλο και καινούργια προβλήματα! Ανοίγεις μια εφημερίδα να ενημερωθείς και το μάτι σου μένει καρφωμένο στην πρώτη σελίδα και στους ίδιους απαξιωτικούς για την χώρα σου τίτλους. Συναντάς μόνο τον οίκτο στο βλέμμα γνωστών και φίλων και κάπου διακρίνεις και την καχυποψία, γιατί κι εσύ είσαι έλληνας, φτιαγμένος από την ίδια πάστα! Να ξέρατε πόσοι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό έχουν χάσει την δουλειά τους, εξ αιτίας αυτού, τα τελευταία δυο χρόνια!

Και σε πιάνει μια απελπισία γιατί ξέρεις ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τουλάχιστον για την στιγμή. Δεν υπάρχει το ανάστημα, που θα θέσει ένα τέρμα σ΄ αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Ο λογαριασμός, φυσικά, πάει στο λαό, ο οποίος δεν έχει άλλο όπλο από το να ξεχυθεί ανεξέλεγκτα στους δρόμους και να εκφράσει την αγανάκτησή του. Ήμουν επιφυλακτική για την απόδοση αυτής της τακτικής, μέχρι το πρόσφατο ταξίδι μου στην πατρίδα. Άλλαξα γνώμη και είμαι σίγουρη, ότι και οι γαληνότατοι των ευρωπαίων, οι Ελβετοί, θα έβγαιναν σε μια παρόμοια κατάσταση με τα κουδούνια τους στους δρόμους.

Δεν είναι ότι μας έβαλαν στο μάτι οι «ξένοι»! Βαρέθηκαν όμως να πληρώνουν τα σπασμένα τα δικά μας! Τόλμησαν πρώτοι οι Σλοβάκοι να αντισταθούν και για να πω την αλήθεια μου είχε κακοφανεί πολύ. Έρχονται τώρα οι Αυστριακοί και με ένα 49% απαιτούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το 62% είναι απόλυτα πεπεισμένο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών. Δεν θάθελα να σας χαλάσω την διάθεση με τις ακριβείς δημοσκοπήσεις στην Γερμανία για τα ίδια ερωτήματα …

Οι G-20 άρχισαν ήδη να σκέφτονται, να λογαριάζουν και να αναλύουν τις συνέπειες  στη περίπτωση μιας αναγκαστικής  αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ρύθμιση για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Αν, όμως εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το πράγμα γίνεται εύκολο … Και αυτό ρυθμίζεται, χωρίς περιστροφές, στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας!

Όσο για την συλλογική ρετσινιά, σε βλέπω να αγανακτείς γιατί δεν έκλεψες, ούτε απάτησες, ταγμένος, όπως ήσουν σε έναν άλλον κώδικα αξιών και ηθικής. Μένει, όμως να αντιδράσεις και  να το φωνάξεις! Σε τελική ανάλυση όλα είναι ζήτημα προσωπικών αντωνυμιών: «Εσύ», τι έκανες: «Εγώ» τι κάνω;

No tags

2 comments

  • Filimon Kavakas · 06/11/2011 at 20:24

    Ευχαριστούμε για το συμμερισμό. Είναι καλό για να έχουμε υπόψη μας και την κατάσταση των Ελλήνων στην Ευρώπη. Σε καταλαβαίνω.

    Reply

  • Ioanna Sahinidou · 10/11/2011 at 16:22

    Καλή μας Αλτάνα, μέχρι τώρα μας έδινες κουράγια, μας ενθάρρυνες, μάλιστα ίσως μερικές φορές ήσουν ‘ουτοπικά’ αισιόδοξη. Πίστη, ελπίδα, αγάπη. Πιστεύουμε ότι αν οι νεκροί θα αναστηθούν και η πατρίδα μας μπορεί να αναστηθεί από τη στάχτη. Ελπίζουμε ότι, που θα πάει, θα τα καταφέρουμε. Αγαπάμε την πατρίδα μας. Οι ξένοι ας κοιτάξουν το δικό τους πρόσωπο στον καθρέπτη, ναι είμαστε οι Έλληνες για πάρα πολλά υπεύθυνοι, αλλά δεν ήρθαμε μόνοι μας σε αυτήν την κατάσταση… η κρίση δεν είναι απλά ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια…

    Reply

Leave a Reply

<<

>>